INI TAK BOLEH KATA DARURAT, KATA ZAMIHAN

Jom Share...

Penceramah kontroversi Zamihan Mat Zain berkata kejadian masyarakat Cina tumpang berteduh di sebuah surau di Georgetown, Pulau Pinang ketika banjir besar tidak sepatutnya berlaku.  Katanya, situasi itu masih tidak boleh dikelaskan sebagai darurat.
“Situasi gambar di atas tidak sepatutnya berlaku,” kata pegawai kader Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) yang sebelum ini berdepan kontroversi mengkritik sultan Johor dalam isu dobi khusus untuk orang Islam.

“Ia tidak boleh dikategorikan sebagai darurat kerana masih ada ikhtiar lain untuk keperluan mereka.”

Walaupun terdapat perbezaan pendapat pendapat berkaitan hukum agama, rata-rata warga maya memuji langkah bilal Surau Taman Free School itu yang mempelawa sekumpulan masyarakat Cina, lelaki dan perempuan dewasa, berteduh di rumah ibadat itu.

Berdasarkan gambar yang tular, kelihatan seorang lelaki yang tidak berbaju kesejukan, seorang wanita berseluar pendek paras lutut, manakala yang lain sedang duduk atau berbaring menghilangkan kepenatan mereka.

Sapno Tukijo, 50 dilaporkan berkata penduduk bukan Islam itu pada asalnya mahu menumpang di kuil berhampiran tetapi dihalang arus deras, menyebabkan beliau mempelawanya ke surau demi keselamatan.

Mengakui sedar akan dikecam, Sapno berkata beliau tentu akan lebih rasa bersalah melihat mangsa banjir tiada arah tujuan atau lebih buruk dihanyutkan arus deras.
Image result for masyarakat cina berteduh di surau penang
Dalam kenyataan di Facebook semalam, Zamihan berkata pihak pengurusan surau itu perlu mengingatkan mereka dengan adab dan syarat bagi menjaga kesucian masjid.

Beliau turut berkongsi kembali gambar tersebut dengan teman dan pengikutnya di media sosial itu.

Sementara itu, Zamihan juga membentangkan beberapa hukum sama ada orang bukan Islam boleh masuk dan duduk dalam masjid.

Image result for masyarakat cina berteduh di surau penang

Antaranya, berdasarkan pandangan iman Shafie, hukum asal membolehkan perkara itu dengan keizinan dari orang Islam yang baligh dan berakal (pemerintah) sekalipun orang kafir tersebut dalam keadaan junub kecuali Masjidil Haram. [Baca pandangan penuh]

Dalam perkembangan terkini petang ini, tulisan itu tidak lagi kelihatan, kemungkinan dipadam.

 

Sumber :
– www.malaysiakini.com

Baca Selanjutnya…………………

KAPTEN JDT MENCARUT, BEKAS PEMAIN NEGARA ‘HENTAM’ SAFIQ


Bekas pemain kebangsaan mengkritik perbuatan ketua pasukan bola sepak Johor Darul Ta’zim (JDT) kerana menggunakan perkataan lucah. Khalid Ali menyifatkan perbuatan Safiq Rahim mencarut sebagai kurang sopan dan tidak harus dibuat secara terbuka, lapor Berita Harian.
“Selama 40 tahun saya bergelar pemain bola sepak, rasanya tak pernah dengar lagi ada pemain yang mencarut kepada penyokong lawan,” katanya.

Carutan itu dirakam dalam video berdurasi satu minit dan menular di media sosial ketika meraikan kemenangan JDT membawa pulang Piala Malaysia malam tadi.

JDT menewaskan Kedah 2-0 pada perlawanan akhir di Stadium Shah Alam.
Image result for kapten jdt mencarut
Menyifatkan Safiq “lepas geram”, Khalid berkata selebriti sukan sepatutnya tahu lumrah pemain bola sepak terdedah kepada sanjungan mahupun kritikan.

“Cuma apa yang dibuat Safiq agak memeranjatkan kita apabila mencarut kepada penyokong dan pengkritik lawan,” katanya, menambah pemain zaman dahulu tidak pernah “hentam” balik penyokong lawan. 

 

Jom Share...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shares
Close